Home

Nieuws 170 x bekeken

Nederland en Vlaanderen willen intensiever samenwerken bij landbouwtechnologie

Hingene – Nederland en Vlaanderen gaan op economisch gebied nauwer samenwerken. Daarover hebben minister president Mark Rutte en de Vlaamse minister president Kris Peeters gesproken.

Onder de naam ’Deltaregio’ willen zij zich als handelsgebied internationaal profileren, door onder andere gezamenlijke handelsmissies contracten binnen te halen. Gesproken is om bijvoorbeeld de havens van Antwerpen en Rotterdam samen te ’verkopen’. Ook overwegen de landen gezamenlijk op handelsmissie te gaan. ”We blijven concurrenten, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen samenwerken”, zegt Rutte.

De samenwerking zal vooral gericht zijn op het gebied van economie en logistiek, maar ook op het gebied van landbouw wordt gekeken naar meer samenwerking. ”Op het gebied van dierziektebestrijding of voedselcrises zoals de recente Ehec-uitbraak wordt goed samengewerkt tussen de landen. Maar ook op het gebied van ontwikkeling van technologie in de agrosector en biotechnologie worden de mogelijkheden voor intensievere samenwerking onderzocht”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. In de landen zelf zal in overleg met het bedrijfsleven en kennisinstellingen verder gekeken worden naar mogelijkheden voor samenwerking. ”De overheid zal hier een faciliterende rol spelen”, aldus de woordvoerder.

Rutte en Peeters hebben officieel niet over de ontpoldering van de Hedwigepolder gesproken. Premier Rutte benadrukt dat hij deze gesprekken over laat aan staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Ook Peeters ontkent dat er tijdens dit gesprek over de Hedwige is gesproken. Hij bendrukt dat het nu vooral ging om de e economische samenwerking tussen de buurlanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.