Home

Nieuws 232 x bekeken

Meer bebouwing, minder landbouwgrond

Den Haag – Meer dan de helft van het totale landoppervlakte wordt gebruikt voor land- en tuinbouw.

Dat aandeel neemt echter gestaag af door de toenemende bebouwing. Dit meldt het CBS.

Van de totale oppervlakte van Nederland wordt 55 procent gebruikt voor de land- en tuinbouw. Daarna volgen bos en natuurlijk terrein met een aandeel van 12 procent. Door de toenemende bebouwing wordt het aandeel landbouwgrond wel steeds kleiner.

Tussen 2006 en 2008 is het bebouwd terrein met bijna 7.000 hectare gegroeid, waarvan de grootste groei te zien is in Zuid-Holland.

Ook in de twee Nationale landschappen: de Veluwe en het Groene Hart neemt de bebouwing toe. Maar bebouwing is alleen toegestaan voor de plaatselijke bevolkingsgroei.

Door de afname van het areaal landbouwgrond zijn de prijzen voor landbouwgrond de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens gegevens van het Kadaster zijn de prijzen voor akkerbouwgrond de afgelopen vijf jaar gestegen van 29.117 euro (januari 2006) naar 42.002 euro per hectare (januari 2011). Voor grasland zijn de prijzen in dezelfde periode gestegen van 26.746 naar 39.667 euro per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.