Home

Nieuws 417 x bekeken

Kostprijs big en varkensvlees op recordniveau

Lelystad – De kostprijzen voor biggen en voor varkensvlees hebben een recordniveau bereikt. Ze liggen nog hoger dan tijdens de vorige piekperiode 2008 toen de voerprijzen ook zeer hoog waren.

De kostprijzen zijn sinds begin jaren negentig niet meer zo hoog geweest als nu. Dat meldt Livestock research van de Wageningen UR naar aanleiding van het uitkomen van het nieuwste Landelijke Biggenprijzenschema.

De berekende kostprijs van een big komt volgens dat nieuwste schema uit op € 56,16 inclusief btw. In januari lag de berekende kostprijs nog op € 53,26. De berekende kostprijs per kilo varkensvlees komt uit op € 1,86 per kilo inclusief btw. In januari was de berekende kostprijs € 1,72 inclusief btw. Livestock Research heeft de kostprijzen berekend op basis van de actuele voerprijzen en de technische en economische resultaten van 2010.

In juli 2008 berekende toenmalige Animal Sciences Group (oude naam van Livestock Research) een kostprijs van € 55,15 voor de biggen en € 1,79 voor varkensvlees.

De belangrijkste oorzaak van de hoge kostprijzen ligt zonder twijfel in de voerkosten. Maar ook posten als gezondheid, KI en overige toegerekende kosten zijn gestegen. Ten opzichte van januari is hier sprake van een stijging van 5 euro per zeug.

Of registreer je om te kunnen reageren.