Home

Nieuws 239 x bekeken

Koopmans: niet meer handhaven op gewasbeschermingsmiddelen uit buurlanden

Den Haag – De overheid moet stoppen met controle op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen uit buurlanden op Nederlandse bedrijven.

Dat vindt CDA-kamerlid Ger Koopmans. In het kader van Europese regelgeving worden gewasbeschermingsmiddelen voortaan per regio toegelaten. Dat betekent dat middelen die bijvoorbeeld in Duitsland, België of het Verenigd Koninkrijk zijn toegelaten, ook in Nederland worden toegelaten. ”Wat heeft het voor zin om te handhaven op iets dat over een paar maanden wel mag”, zegt Koopmans.

Voor de teelt van rozen, bonen en druiven lost de regionale benadering van gewasbeschermingsmiddelen problemen op. Er zijn aandoeningen die met het Nederlandse middelenpakket niet te bestrijden zijn, terwijl er in buurlanden wel middelen voor zijn toegelaten.

De Eerste en Tweede Kamer stemden al in met de wijziging van het de middelenwetgeving, dat nodig was om de Europese regels in te voeren. Een aantal Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) worden echter nog door de Tweede Kamer behandeld. Deze behandeling vindt plaats in september. Hierdoor liggen de procedures voor de toelating van middelen die in de buurlanden wel zijn toegestaan stil. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, PVV en SGP wil nu dat dit proces wordt voortgezet, om vertraging te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.