Home

Nieuws 209 x bekeken 1 reactie

In Nederland maandelijks verdachte kunstmestkoop

Den Haag – In Nederland is ongeveer eens in de maand sprake van een verdachte kunstmesttransactie. Dat zegt de Minerale Meststoffen Distributie (MMD) in Den Haag, waar verdachte transacties worden gemeld.

De MMD geeft de verdachte transacties door aan de bevoegde autoriteiten. Of de meldingen ooit tot arrestaties hebben geleid, is onbekend.

De verkoop van kunstmeststoffen is strikt gereguleerd, omdat bepaalde kunstmeststoffen als grondstof voor zelfgemaakte explosieven kunnen dienen. Frederik Schutte van MMD zegt dat in Nederland elke distributeur, verkoper en koper van kunstmeststoffen geregistreerd is.

Als kopers onder verdachte omstandigheden kunstmeststoffen willen verkrijgen, moeten verkopers daarvan melding doen. Niet elke verdachte transactie duidt op voorbereidingen van terroristische activiteiten. Schutte herinnert zich een geval van een koper die veel kunstmest afnam om te laten verschepen naar een familielid in Suriname.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) hebben in de afgelopen jaren voorlichting gegeven over de zorgvuldige omgang met kunstmeststoffen. Daarbij is gemeld dat de Hofstadgroep in het verleden ook belangstelling had voor grondstoffen vanuit de land- en tuinbouw.

”Hoe onbenullig een verdachte transactie ook lijkt, het is van belang die te melden. En dat gebeurt ook, heb ik de indruk”, aldus Schutte.

Eén reactie

  • no-profile-image

    hannes

    ik wil ook maar eens mijn ei kwijt over die sullige regels van bijvoorbeeld nu weer: kunstmestregels. De randgevallen die tijd genoeg hebben om slechte dingen te verzinnen, die krijgen hun informatie toch wel. Maar met deze "promotie" van die andere eikels,over wat je dus met kunstmest kunt doen, dat zou verboden moeten worden; Want hoeveel "gevallen" geef je hiermee weer ideeen mee voor de toekomst. Eerst tristan, en dan Oslo, en ook nog een klein berichtje over een politieagentje die wat teveel naar minderjarigen grijpt. En in bijna alle gevallen wisten er al mensen vantevoren dat er wat ging gebeuren. Eindconclusie: gewoon meer varkensvlees eten; dat is goed voor de vitamientjes en mineralen en dus ook voor de zieke geest.

Of registreer je om te kunnen reageren.