Home

Nieuws 225 x bekeken 1 reactie

Honderdduizend ploegen voor Burkinese boeren

Ouagadougou - De regering van Burkina Faso stelt 100.000 ploegen beschikbaar aan kleine boeren in arme regio's. Volgens de boeren wordt daarmee de voedselzekerheid versterkt.

"De Confédération Paysanne du Faso is blij met de operatie", zegt Bassiako Dao, voorzitter van de grootste organisatie voor kleine boeren in het land. "Het gebrek aan mechanisatie belemmert onze landbouwers. Mechanisatie leidt ertoe dat ze hun tijd efficiënter kunnen besteden."

Met een ploeg die getrokken wordt door een dier, kan één persoon 2 hectare omploegen in vier dagen. "Voorheen waren er vijf mensen een heel jaar bezig op die 2 hectare", zegt Dao. "Die vier mensen kunnen nu iets anders doen."

Katoenproducerende regio's
De regering van Burkina Faso begon afgelopen maand met de operatie. Jaarlijks worden in de komende vijf jaar 20.000 ploegen beschikbaar gesteld aan de armste plattelandshuishoudens, tot een totaal van 100.000. De helft van de ploegen gaat naar vrouwen. De regering betaalt 80 procent van de kosten.

De mechanisatiegraad onder boeren in Burkina Faso varieert erg. Volgens het ministerie van Landbouw is bij de helft van de boeren in de katoenproducerende regio's sprake van enige vorm van mechanisatie. In andere gebieden is dit soms maar 1 of 2 procent.

De overheid wil de gemiddelde mechanisatiegraad onder boeren in de komende vier jaar verhogen van de huidige 20 procent tot 75 procent.

Moderniseren
"De overheid moet gezinsbedrijven helpen moderniseren, zodat ze hun productie kunnen opvoeren", zegt Alfred Sawadogo, hoofd van de niet-gouvernementele organisatie SOS Sahel. "In het westen van het land is voldoende grond beschikbaar. De boeren daar kunnen, als ze moderniseren, zo'n 50 hectare land bewerken in plaats van de huidige 5 tot 7 hectare."

Het gebruik van ploeg brengt meer voordelen met zich mee dan alleen tijdbesparing. "De bodem absorbeert het water beter als met een ploeg gewerkt wordt. En de dieren zorgen voor natuurlijke mest.

De helft van de ploegen gaat naar vrouwen. "Het beeld van een voorovergebogen vrouw met een kind op haar rug, aan het werk op het veld, zullen we dankzij dit initiatief binnenkort niet meer zien", zegt Dao.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Honderdduizend ploegen voor arme boeren. Dit in een tijd dat de wetenschappers steeds meer tot de conclusie komen, dat kerende grondbeweking op de lange duur meer negatieve dan positieve invloed heeft op de bodemvruchtbaarheid en de vocht voorziening van de bodem al helemaal niet positief beinvloed. Hoe kan een overheid dit dan doen? Denen ze te veel aan het spreekwoordelijke "De hand aan de ploeg slaan"?

Of registreer je om te kunnen reageren.