Home

Nieuws 216 x bekeken

Groeitempo Deense biolandbouw blijft achter

Kopenhagen – De biologische landbouw in Denemarken groeit licht. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde inventarisatie van de controle-instantie, het plantendirectoraat van het landbouwministerie.

De toename van het gecertificeerde areaal beperkte zich afgelopen jaar tot 3.167 hectare naar 173.500 hectare. Dat komt neer op een plus van nog geen 2 procent. Het aandeel van het bio-areaal in het totale landbouwareaal komt daarmee op 6,6 procent. Ooit werd door de politiek gemikt op een aandeel van 10 procent. Die doelstelling had vorig jaar al bereikt moeten zijn.

Het aantal biobedrijven bedraagt ruim 2.600. Relatief populair is de biomelkveehouderij waar de oude doelstelling wel is bereikt. Hiervan is het aandeel afzonderlijk bekeken 10 procent binnen de melkveehouderij als geheel. Het aandeel van de biovarkenshouderij is 6 procent.

Landbouwminister Henrik Høegh erkent dat dat de ontwikkeling te langzaam verloopt. Met een reeks uiteenlopende initiatieven hoopt hij dat het tempo kan worden opgeschroefd. Eén van die initiatieven is ’meer bio’ in de landbouwopleidingen, een andere is een analyse waarom bioboeren weer terugkeren naar de gangbare productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.