Home

Nieuws 163 x bekeken

Goedkeuring voor eerste duurzame biobrandstof programma's

Brussel - De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de eerste programma's voor duurzame biobrandstoffen.

Biobrandstoffen moeten door de lidstaten of in het kader van vrijwillige, door de Europese Commissie erkende programma’s op hun duurzaamheid worden onderzocht. De duurzaamheidsvereisten moeten voorkomen dat gebieden met grote koolstofvoorraden en een grote biodiversiteit een nieuwe bestemming krijgen ten behoeve van de productie van grondstoffen voor biobrandstoffen.

Bedrijven kunnen aantonen dat zij aan de duurzaamheidsvereisten voldoen door toe te treden tot hetzij een nationaal systeem hetzij een door de Commissie erkend vrijwillig programma. Nadat de Commissie grondig heeft onderzocht of een programma aan de duurzaamheidsvereisten voldoet en tot de bevinding komt dat dat inderdaad het geval is overeenkomstig de richtlijn betreffende energie uit hernieuwbare bronnen geeft zij haar goedkeuring voor vijf jaar.

Na een grondig onderzoek door de Commissie en na diverse verbeteringen werden de volgende programma’s erkend: ISCC (door de overheid gefinancierd programma voor alle soorten biobrandstoffen), Bonsucro EU (rondetafelinitiatief voor op suikerriet gebaseerde biobrandstoffen, focus op Brazilië), RTRS EU RED (rondetafelinitiatief voor op soja gebaseerde biobrandstoffen, focus op Argentinië en Brazilië), RSB EU RED (rondetafelinitiatief voor alle soorten biobrandstoffen), 2BSvs (Frans industrieel programma voor alle biobrandstoffen), RSBA (industrieel programma voor Abengoa voor hun bevoorradingsketen) en Greenergy (industrieel programma voor Greenergy voor ethanol uit suikerriet uit Brazilië).

Momenteel bespreekt de Commissie met de verantwoordelijken van andere vrijwillige programma’s hoe deze ook hun maatstaven kunnen verbeteren zodat aan de duurzaamheidsvereisten wordt voldaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.