Home

Nieuws 420 x bekeken

Gladiolen hebben het moeilijk

Lisse - De gladiolen op het land hebben het op dit moment moeilijk. De zonaanbidders bij uitstek ondervinden veel last van de huidige weersomstandigheden.

Door de vele regen en harde wind slaan ze plat, waarna de veer zich weer wil oprichten, met vaak tot gevolg dat deze een kronkel gaat vertonen. Kathy Osselton van Prisma Gladiolus wist desondanks een flink aantal cultivars in goede kwaliteit te snijden voor de speciale gladiolenkeuring die deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse plaatsvindt.

Prachtig van snit is de witte nieuwe Gladiolus nummer 04.444.03. Een stevige veer, goed gevormde bloemen en veel knoppen die een langdurige bloei beloven. Prisma showt daarnaast onder andere de dieprode nummer 04.312.01, de paarse (met een zacht wit merk in de keel) nummer 05.678.0 en een prachtig groen exemplaar. Ook splinternieuw, zoals het nummer 4.237.04 aangeeft. In het groene segment is al wel het nodige voorhanden, maar voor sterke nieuwelingen is beslist nog plaats. Ook is er een nieuwe groene gladiool van Nijenhuis die Gladiolus nummer 01.353.05 showt. Een cultivar met een rood stempel in de keel. J. en P. Snoek toont een sortiment kortstelige en kleinbloemige gladiolen in uiteenlopende en gemêleerde kleuren. Zoals de paarse Gladiolus ‘Flevo Cool’, de crème G. ‘Flevo Boogie’ met oranje rand, de donkerblauwe G. ‘Flevo Queen’ en de grotere roze G. ‘Flevo Effect’.

Chr. Van der Salm bracht ook dit keer enkele nieuwe korte gladiolen naar de bloemenkeuring in de tinten rood, oranje en zalm. Meer gladiolen zijn er volgende week. Zowel op de bloemenkeuring als in het kader van de CNB Productweek waarvoor tot en met 28 juli een grote gladiolenshow wordt gehouden. Het hangt mede van het weer af hoe deze show zich zal ontwikkelen, doch inzenders als Prisma Gladiolus, Snoek, Partners, De Ridder en Hermans zullen er alles aan doen om de nodige, door de VKC te keuren cultivars in optimale staat te showen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.