Home

Nieuws 321 x bekeken

Geen kamermeerderheid voor invoering norm endotoxinen bij veebedrijven

Den Haag – De Maximale Aanvaardbare Concentratie voor endotoxines (MAC) hoeft niet te worden aangescherpt.In een motie in de Tweede Kamer vroegen Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Henk van Gerven van de SP voor verlaging van de MAC-waarde naar 90 eenheden voor de endotoxine-uitstoot per kubieke meter (EU/m3).

In 2003 werd de MAC-waarde van 200 eenheden ingetrokken door de toenmalige minister van Sociale Zaken. “De Gezondheidsraad houdt echter een advieswaarde aan van 90 eenheden op basis van 8 uur per dag”, legt Thieme uit. “In het rapport over gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij van het Institute for Risk Assessment Science (IRAS) worden zelfs waarden van duizend eenheden gemeten op pluimvee- en varkensbedrijven.”

In de motie vroegen Thieme en Van Gerven de norm van 90 eenheden binnen drie maanden in te stellen. Met steun van de SP, PvdD, PvdA, GroenLinks en D66 is er echter geen kamermeerderheid voor invoering van de norm.

Of registreer je om te kunnen reageren.