Home

Nieuws 178 x bekeken

'Geen aanvullende steun Nederland bij Ehec-schade'

Den Haag – Nederland ziet geen mogelijkheden telers aanvullend te compenseren voor de Ehec-schade. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker laten weten op een brief van LTO, VNO-NCW en Greenport Holland.

Nu het Europese noodfonds overtekend lijkt, zal de schade volledig daarom vooral bij de bedrijven neergelegd worden, stellen de organisaties.

In een melding van het crisisteam Ehec stellen de organisaties voor teelt, handel en telersverenigingen het onacceptabel te vinden dat bedrijven het grootste deel van de schade op moeten vangen en beraden zich op verdere schadevergoeding. Het ministerie van ELI kon nog niet reageren.

De Nederlandse claim van 27 miljoen euro op het Europese noodfonds beslaat voornamelijk een interventievergoeding 19 miljoen euro en 8 miljoen voor groen- of niet-oogsten. De totale schade van de teelt is door de prijsvorming afgelopen week opgelopen van 148 naar 157 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.