Home

Nieuws 292 x bekeken

Fokkerijorganisatie biedt ook zwoegerziekteprogramma aan

Zaltbommel – Schapenhouders kunnen nu ook bij de schapen- en geitenfokkersorganisatie NSFO een zwoegerziekteprogramma volgen. Eerder kon dit enkel bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Een onafhankelijke commissie heeft bepaald dat beide programma’s op fokdagen gelijkwaardig zijn.

NSFO wil met deze extra service voorkomen dat veel schapenhouders door de hoge kosten afhaken bij de fokkerijorganisatie. ”Wij streven naar dezelfde kwaliteit die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft in haar zwoegerziekteprogramma, alleen kunnen wij het voor 30 procent lagere kosten aanbieden” zegt Jan van Rijnsbergen, voorzitter van NSFO. Dat de NSFO de zwoegertesten en monitoring voor minder geld kan aanbieden ligt deels in de lagere personeelskosten en in het feit dat er vrijwel geen overheadkosten zijn in vergelijking met de GD.

De laatste tijd is er onrust over de gezondheidsverklaringen van de NSFO. Een onafhankelijke commissie - met daarin voorzitter Steven Lak van de PVV en voorzitter Nico Verduin van LTO-vakgroep Schapenhouderij - heeft het verschil van inzicht tussen de GD en NSFO rondom de erkenning van gezondheidsverklaringen onderzocht.

Volgens deze commissie moet een gezondheidsverklaring voldoen aan internationale normen rondom zwoegerziekte die zijn gesteld aan de import en export van schapen. Als de NSFO dit kan garanderen, zijn schapenhouders vrij om te kiezen welk programma ze volgen: die van de GD of die van de NSFO. Concreet betekent dit dat dieren met een GD- of een NSFO-certificaat zonder problemen naast elkaar kunnen staan op fokdagen en keuringen.

”Zwoegerziekte is een sluimerende ziekte, waarvan de problemen vaak twee jaar na infectie openbaren. Het is daarom belangrijk dat het ziekteverloop goed wordt gemonitord”, volgens de GD. ”Bij de GD hebben we dertig jaar ervaring met dit soort gezondheidsprogramma’s, en we hopen dat schapenhouders niet enkel op de prijs afgaan maar ook letten op de inhoudelijke invulling van het programma. Het is dan aan de schapenhouder om te bepalen of ze dat bij ons of bij de NSFO doen”.

Of registreer je om te kunnen reageren.