Home

Nieuws 245 x bekeken

'Fair Produce-label kan prijsval als in Ehec-crisis voorkomen'

Zoetermeer – Het keurmerk Fair Produce kan meer dan alleen eerlijke betaling aan oogstpersoneel garanderen. Zo zou in de toekomst bij een prijsval als Ehec het keurmerk voor een minimumprijs kunnen zorgen.

Dat zegt voorzitter Bart Jan Krouwel, voorzitter van het nieuwe ketengarantiesysteem. Door de Ehec-affaire worden partijen groente verkocht waarvan de afnemer weet dat de teler eraan failliet kan gaan. Dat druist in tegen een duurzame marktbenadering, stelt Krouwel.

Het ketengarantiesysteem Fair Produce is nog in ontwikkeling, maar Krouwel wil dat het een bredere toepassing krijgt dan eerlijke lonen voor plukkers. Eén van de voorwaarde voor Krouwel om het voorzitterschap op zich te nemen, is de verbreding naar andere producten en onderwerpen. ”Van mij mag het veel verder gaan en een eerlijk en duurzaam product voor de totale food- en agrisector garanderen. Daar horen ook minimumprijzen bij.”

Het keurmerk staat in de beginfase, met de nodige gesprekken met ketenpartijen. Krouwel: ”Dit soort problemen kun je nooit goed aanpakken zonder alle schakels erbij te betrekken.”

Naast groente en fruit, ziet Krouwel een bredere toepassing voor het keurmerk, bijvoorbeeld ook in de pluimveehouderij. Dat is gelijk de reden dat de oud-Rabobank bestuurder de rol als voorzitter van Fair Produce combineert met zijn PPE-voorzitterschap (Productschap Pluimvee en Eieren).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.