Home

Nieuws 241 x bekeken

Export tomaat verlegd na wegvallen Duitse vraag

Zoetermeer - Exporteurs slaagden er in de eerste weken van de Ehec-uitbraak nog in meer tomaat en paprika naar andere markten af te zetten. De totale uitvoer van paprika en tomaat bleef in week 21 en 22 stabiel, Dat blijkt uit voorlopige exportcijfers van het Productschap Tuinbouw op basis van KCB-cijfers.

De Duitse vraag naar Nederlandse tomaat daalde in week 22 met meer dan de helft naar 3.107 ton. Markten als Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen, Zweden en Frankrijk lieten in die week juist een stijging zien bij uitvoercijfers voor Nederlandse tomaten.

De uitvoer naar Duitsland decimeerde voor komkommer. In week 22 werd nog 898 ton uitgevoerd tegen 5.387 in die week daarvoor. De totale komkommerexport zakte die week overigens in en besloeg nog geen derde van de uitvoer die week daarvoor.

In week 22, toen Rusland een importverbod afkondigde voor Europese groente, zakte vooral de paprika-invoer uit Nederland in van 1.166 ton (week 21) naar 166 ton in week 22. Circa 10 procent van de Nederlandse paprika ging naar Rusland voor de invoerstop, bij tomaat is dat aandeel van de Russische markt veel kleiner, blijkt uit de cijfers. Over het hele jaar bezien neemt Rusland enkele procenten van de Nederlandse tomaat en paprika af.

Of registreer je om te kunnen reageren.