Home

Nieuws 242 x bekeken 1 reactie

Europese Commissie stelt beslissing crisiskartel uit

Brussel - De Europese Commissie heeft extra tijd nodig om de plannen voor een crisiskartel van Nederlandse groentetelers te beoordelen.

Dat staat in een brief die het directoraat-generaal Competitie stuurde aan de initiatiefgroep. Volgens Hans van Es van de koepel voor afzetorganisaties DPA stijgt de kans dat als het wordt goedgekeurd, het voor de telers te laat zal zijn. Als de afspraken de komende twee tot drie weken niet worden goedgekeurd, valt weinig tot geen impact te verwachten, aldus Van Es. "Begin deze week werd een antwoord van de Europese Commissie verwacht, maar de onderhandelingen tussen Nederland en Brussel en de besluitvorming lopen blijkbaar stroef."

De plannen werden al twee weken geleden opgesteld en de voorzitter van LTO Noord Glaskracht Nico van Ruiten hoopte destijds dat goedkeuring in een week verleend zou zijn. Het directoraat-generaal Agri is volgens Van Es positief, maar Competitie zet vraagtekens.

Het crisiskartel is een initiatief van ruim dertig groentetelers. Ze willen het recht krijgen tot november gezamenlijk overschotten van de markt te halen en zo prijsherstel te bevorderen. De markt is ingestort nadat een Ehec-bacterie zeker 50 mensen doodde. De meeste slachtoffers vielen in Duitsland.

Het Robert Koch Instituut in Hamburg wees eerst naar komkommers als waarschijnlijke oorzaak van de uitbraak. Later werden glasgroenten in brede zin als verdachte productgroep aangemerkt, en de markt voor tomaat, paprika en komkommer stortte in heel Europa in. De Nederlandse tuinbouw heeft volgens belangenorganisaties 200 miljoen euro schade geleden.

Telersverenigingen zijn bereid miljoenen euro’s te steken in het plan. Het Productschap Tuinbouw krijgt volgens de plannen een coördinerende en controlerende rol. De mededingingswet biedt ruimte voor een crisiskartel wanneer sprake is van een structurele overcapaciteit. In 1994 kregen bijvoorbeeld 16 Nederlandse producenten van baksteen tijdelijk vrijstelling van het kartelverbod om de productie met 12 procent te beperken. De plannen moeten echter voldoen aan een groot aantal criteria, om te voorkomen dat een crisiskartel feitelijk wordt gebruikt om marktaandeel te winnen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huub Welles

    Ik mis voor de volledigheid toch wel dat de verdachtmakingen van komkommer, tomaat en overige saladegroenten onterecht zijn geweest. Op deze manier blijft de pers een smet werpen op produkten waar nooit iets mis is geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.