Home

Nieuws 157 x bekeken

EU-voorzitter Polen pleit voor meer gelijkwaardigheid

Straatsburg – Polen legt zich niet neer bij de minimale herverdeling van het landbouwbudget over de Europese lidstaten.Op een totale begroting van meer dan 370 miljard euro voor de periode 2014-2020 is de extra 2,5 miljard voor de nieuwe leden te mager, vindt landbouwminister Marek Sawicki.

Het komende halfjaar is Polen voorzitter van de Europese raad. Dit betekent dat Sawicki de vergaderingen van de Europese landbouwministers zal gaan voorzitten. In persconferenties en interviews maakt hij er geen geheim van de begrotingsvoorstellen van de Europese Commissie ten aanzien van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet te steunen.

Sawicki is van mening dat de nieuw lidstaten, hoofdzakelijk gelegen in Oost-Europa, recht hebben op een groter deel van het budget. Hij vreest voor een ’Europa van twee snelheden’, waarbij het westen zijn voorsprong op het oosten met behulp van subsidies uit Brussel uitbreidt. Voorstanders van een beperkte en geleidelijke herverdeling, waaronder Nederland, noemt Sawicki ’conservatief’.
In zijn toespraak voor het Europees Parlement hield de Poolse president Donald Tusk woensdag een pleidooi voor de versterking van de Brusselse instellingen, uitbreiding van de interne markt en een verhoging van het budget. ”Wij willen meer Europa en een sterker Europa”, stelde hij. ”Niet alleen voor Europa zelf, maar ook voor onze buurlanden. Alleen solidariteit kan ons uit de huidige crisis halen.”

Tusk haalde hard uit naar eurosceptici, ook in eigen land, die hij een gebrek aan historisch besef verwijt. Ook bekritiseerde hij lidstaten die beperkingen willen opleggen aan het vrije verkeer van personen en goederen. Door Bulgaren en Roemenen niet dezelfde mogelijkheden te bieden als burgers uit andere lidstaten worden beloften gebroken, aldus Tusk. ”Er gelden duidelijke criteria en als daar aan wordt voldaan, moet je ook de daad bij het woord voegen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.