Home

Nieuws 153 x bekeken

Duitse groenteafzet lijdt nog onder Ehec

Bonn – De groenteafzet in Duitsland is nog niet over de klap van de Ehec-crisis heen. Dat zegt de voedingstuinbouworganisatie in het Rijnland, het Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer.

”De afzet van met name sla is nog lang niet terug op het oude niveau. Dat is ook te zien aan de lage prijzen die de telers voor hun producten krijgen,” constateert voorzitter Christoph Nagelschmitz van de bond.

Nagelschmitz stelt mede tegen deze achtergrond vast dat compensatie die de telers in Noordrijn-Westfalen uit Brussel in het vooruitzicht is gesteld (maximaal 2,5 miljoen euro) slechts een fractie is van de werkelijk geleden schade. Dat komt volgens Nagelschmitz omdat de compensatie zich beperkt tot maar een bepaald aantal groentesoorten (waaronder tomaten en komkommers) terwijl andere soorten, waarvoor wel ook wegens besmettingsgevaar is gewaarschuwd, buiten de boot vallen. Tevens heeft een groot aantal telers afgezien van de indiening van een schadeclaim vanwege de bureaucratische rompslomp.

Een aanvullend hulpprogramma is dan ook naar de visie van het Provinzialverband absoluut noodzakelijk zodra blijkt dat het fonds van 210 miljoen euro voor de EU als geheel niet toereikend blijkt te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.