Home

Nieuws 235 x bekeken

Davelaar werkt aan vernieuwing van sortiment Crocosmia

Lisse – In de keuringszaal bij de CNB in Lisse zijn resultaten van die veredeling te bekijken van de Crocosmia.

Kwekerij Davelaar zoekt daarbij naar kleuren die afwijken van het gangbare rood, oranje/rood en geel, waaronder de fijnbloemige oranje zaailing zonder naam of nummer (foto).
In het sortiment is wel oranje voorhanden, waaronder Cr. masunorum, waarvan de oranje bloemen een bruinige tint hebben. De nieuweling is echter helemaal oranje en volgens de inzender een goede aanvulling in het kleursegment. Ook is er de verwachting dat de nieuwe Crocosmia minder gevoelig is voor ziek en zeer, in tegenstelling tot Cr. masunorum.
Davelaar showt tevens enkele cultivars uit het bekende sortiment, waaronder de dieprode Cr. ’Lucifer’ en de gele Cr. ’Honey Angel’, alsook een nieuwe, dieprode zaailing met forse takken, grote kammen en een uitgebreide en langdurige bloei. In de tuin en op de vaas wordt Crocosmia veel toegepast en goed gewaardeerd. Een veilingprijs van rond de 13 cent gemiddeld per steel zoals die afgelopen week op de bloemenveilingen werd genoteerd is alleszins redelijk. In de keuringszaal deze week ook weer enkel dahlia’s van Arie C. Koot, die eveneens nieuws brengt. Zoals de zaailing 79-10. Een kleine Dahlia in de decoratieve sector. Purper en wit en een mooi gevormde bloem. Iets meer in de richting van de cactus sector dus met meer puntig bloemblad, is zaailing 02-10 in hetzelfde kleursegment en prachtig paars is de door Koot geshowde Dahlia ’Cartouche’.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.