Home

Nieuws 309 x bekeken

'Dagelijks verhongeren honderden in de Hoorn van Afrika'

Rome – In de Hoorn van Afrika komen dagelijks honderden mensen om van de honger. Tenminste 11,3 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika heeft voedselhulp nodig. Dat meldt het VN-wereldvoedselprogramma (WFP). De organisatie spreekt van de grootste noodsituatie van deze eeuw en breidt daarom de activiteiten dramatisch uit.

De hongersnood heeft volgens de wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, reeds tienduizenden levens geëist in Somalië. ”We moeten een menselijke tragedie van immense omvang voorkomen.” De FAO zegt tenminste 120 miljoen dollar (84 miljoen euro) nodig te hebben om de noodhulp te kunnen verlenen. In totaal denkt de VN dat voor oplossing van de crisis een miljard nodig is.

Van het geld is 70 miljoen dollar nodig voor Somalië en 50 miljoen voor Ethiopië, Djibouti en Kenia. Los daarvan vraagt de FAO nog om 37 miljoen dollar voor humanitaire hulp in het zuiden van Soedan. Hulpverlening in Somalië is bijzonder moeilijk omdat de regering in Mogadishu over grote delen van het land geen controle heeft.

In de praktijk moeten hulpverleners werken in gebieden met weinig infrastructuur, en waar verschillende clanleiders met elkaar strijden om de macht. Sinds 2008 zijn veertien hulpverleners van de WFP in Zuid-Somalië gedood door verschillende lokale milities en criminelen. In de door droogte getroffen Somali-regio in Ethiopië vinden regelmatig terreuraanslagen plaats.

De FAO organiseert op 25 juli een internationale noodbijeenkomst in Rome, waar de organisatie is gevestigd. Naast ministers van alle 191 lidstaten van de FAO zijn NGO’s, bankiers en VN-agentschappen uitgenodigd. De Franse regering, voorzitter van de G20, drong bij de FAO aan op de bijeenkomst.

Volgens hulporganisatie Oxfam Novib maken rijke landen zich schuldig aan de moedwillige verwaarlozing van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. De organisatie stelt dat door landen en donoren slechts 200 miljoen is toegezegd om de crisis te bezweren. Dat betekent dus een gat van 800 miljoen dollar.

Nederland heeft tot nu toe 5 miljoen toegezegd. Engeland was royaler, maar Italië, Denemarken en Frankrijk hebben nog geen geld toegezegd. Algemeen directeur Farah Karimi: ”de wereld heeft te laat onderkend hoe erg deze ramp aan het worden is. Maar daarvoor al waren onze regeringen niet bereid om de problemen op te lossen die de oorzaak vormen van deze crisis.”


Of registreer je om te kunnen reageren.