Home

Nieuws 174 x bekeken

Controles illegale arbeid tijdens rechtszaak over arbeidsvergunningen

Den Haag – De Bulgaarse en Roemeense werknemers waar tuinders geen tewerkstellingsvergunning voor kregen worden vooral vervangen door Poolse medewerkers. Dat is de eerste voorlopige conclusie van de Arbeidsinspectie na de eerste controles.

De Arbeidsinspectie controleert met name bij aardbeientelers en boomkwekers die nu geen of minder tewerkstellingsvergunningen kregen. ”We controleren vooral risicogericht”, aldus een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. De inspectie verwacht deze zomer tachtig bedrijven te controleren.

Bij vier tuinders die dinsdag in de rechtbank in Den Haag verschenen in verband met bezwaar tegen het niet verstrekken van tewerkstellingsvergunningen, heeft de Arbeidsinspectie gecontroleerd op illegale arbeid. De controle vond plaats tijdens de zitting, waardoor de ondernemers zelf niet aanwezig waren om vragen te beantwoorden tijdens de controle. De Arbeidsinspectie zegt dat dit toeval is. ”We zijn niet op de hoogte wanneer deze rechtszaken spelen. Daarnaast houden we hier geen rekening mee in de planning”, aldus de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie heeft de extra controles op illegale arbeid eerder aangekondigd. Veel tuinders kunnen niet voldoende geschikt arbeid vinden nu het UWV veel minder tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen en Bulgaren verstrekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.