Home

Nieuws 403 x bekeken

Commissie Jorritsma uit denkrichting aan schappen

Zoetermeer – De commissie Jorritsma heeft gisteren het onderzoek naar de schappen afgesloten met een bijeenkomst voor de schapvoorzitters. De commissie staat vlak voor een advies aan het kabinet over de toekomst van de schappen.

Volgens Theo Meijer, voorzitter van het Productschap Akkerbouw, is in dat gesprek de denkrichting van de commissie aan de orde geweest. Afgesproken is daar geen inhoudelijke uitspraken over te doen. Voor 1 augustus moet het advies bij het kabinet liggen. Volgens Meijer betekent het niet dat het advies nu bekend is bij de schappen. ”Er is een discussie geweest over de informatie die tot nu toe is vergaard en we hebben gesproken over wat goed is aan publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties (PBO) en wat er aan zou kunnen veranderen.”

Er is verder gesproken over de rol van productschappen ten opzichte van de topteams en medebewindstaken. Het topteam tuinbouw wil het PT uitkleden en vooral laten dienen als collectie-instrument en kenniscentrum.

Het is de tweede keer dat de voorzitters van de schappen gezamenlijk met de commissie Jorritsma overleggen. De schappen hebben ook afzonderlijk gesprekken gevoerd met commissieleden.

Het dossier van de commissie Jorritsma is goed gevuld, weet Meijer. Er liggen adviezen van vakbonden en VNO-NCW. Verder is een rapport uit over de taken van de schappen door de ECN.
Ook de woordvoerder van Geert Koopstra, voorzitter van het College van Voorzitters van de schappen, noemt de bijeenkomst ’verhelderend’.

Of registreer je om te kunnen reageren.