Home

Nieuws 187 x bekeken

CBS: groei export neemt af

Den Haag - Het volume van de uitvoer van goederen was in mei ruim 2 procent groter dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei in bijna anderhalf jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In april bedroeg de groei nog bijna 5 procent.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 34,3 miljard euro. Dat is ruim 17 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 12 procent tot 30,4 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,9 miljard euro. Dat is 1,8 miljard hoger dan in mei 2010.

In mei waren er vier werkdagen meer dan een jaar eerder. Daarnaast waren er prijsstijgingen. Dat verklaart de grote toename van de waarde van de uitvoer. Bij het cijfer over het volume van de handel is een correctie aangebracht voor de vier werkdagen meer.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen, voeding en dranken nam fors toe. Hogere prijzen voor olie en voeding speelden hierbij een belangrijke rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.