Home

Nieuws 450 x bekeken

Brazilië overweegt WTO-zaak rundvlees

Brasilia - Brazilië overweegt een zaak bij de WTO tegen de EU te beginnen omdat deze de Hilton-quota voor de invoer van kwalitatief hoogwaardig rundvlees niet eerlijk toebedeelt.Dat melden de Braziliaanse krant Valor Economico en persbureau Reuters. Brazilië mag 10.000 ton van het quotum invullen, maar exporteert in de praktijk minder dan 1.000 ton via het systeem.

De regels die de EU hanteert voor Braziliaanse productie verschilt volgens de krant van die voor andere landen zoals de VS en Canada. De rundvleesassociatie van Brazilië, ABIEC, zegt in een verklaring dat de eisen die de EU stelt aan Braziliaanse leveranciers zelfs zwaarder zijn dan die voor producenten binnen de EU zelf. Grote exporteurs als JBS, Brasil Foods en Marfrig doen hierover hun beklag.

Concreet moeten Braziliaanse leveranciers vee traceren vanaf het spenen (10 maanden). Tegelijk mag het rundvlees alleen afkomstig zijn van met gras gevoerde gecastreerde stieren of vaarzen van niet meer dan 36 maanden oud, met een minimum geslacht gewicht van 180 kilo voor koeien en 210 kilo voor stieren.

De Braziliaanse export van vers en gevroren rundvlees naar alle bestemmingen is in de eerste vijf maanden van dit jaar 20.000 ton ofwel 5 procent kleiner geweest dan in dezelfde periode van 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.