Home

Nieuws 174 x bekeken

Boerenzwaluw op pad met chip in de rug

Zeist – Een groep boerenzwaluwen vertrekt deze winter naar het zuiden met een chip in hun rug. Hiermee hoopt de Vogelbescherming te weten te komen waar de vogelsoort de wintermaanden doorbrengt.

De boerenzwaluw gaat in aantal heel hard achteruit, aldus de organisatie.

Het is bekend dat de boerenzwaluwen "ergens voorbij de Sahara'' overwinteren. In het voorjaar komen ze terug naar hun plek in Nederland. In 100 jaar tijd zijn ruim een half miljoen vogels geringd, maar daarvan zijn er maar 80 teruggemeld uit Afrika. Dat is te weinig om beschermingsmaatregelen op te kunnen baseren, stelt Vogelbescherming.

De organisatie zamelt de chips in het voorjaar van 2012 weer in en hoopt dan precies te weten waar de zwaluwen in de winter verblijven. Samen met vogelclubs in Afrika kan dan gewerkt worden aan de bescherming van de pleisterplaatsen.

Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw is het aantal boerenzwaluwen meer dan gehalveerd. Oorzaken zijn onder meer dat veel stallen ontoegankelijk zijn geworden, vooral in de pluimvee- en varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.