Home

Nieuws 209 x bekeken

Beschikbare arbeid centraal in rechtszaak werkvergunningen tuinbouw

Den Haag – Is er nu wel of niet voldoende aanbod van Nederlandse of Europese werknemers voor de werkzaamheden in de vollegrondsgroenteteelt?

Over deze vraag buigt de bestuursrechter van de rechtbank van Den Haag zich. In de rechtbank diende zaken van zestien vollegrondsgroentetelers en boomkwekers die bezwaar maken tegen afwijzingen of beperkte toekenning van tewerkstellingsvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Tijdens de zitting liet de rechter zich niet makkelijk overtuigen dat er voldoende prioriteitgenietend aanbod (PGA), dus Nederlanders of medewerkers uit andere EU-lidstaten met uitzondering van Bulgarije en Roemenië, aanwezig is. Het UWV heeft dit als belangrijkste argument voor het verstrekken van aanzienlijk minder tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) ten opzichte van voorgaande jaren.

Volgens advocaat Caroline Staudt, die de tuinders verdedigde, heeft het UWV zelf ook problemen met het vinden van voldoende PGA. ”Het UWV handelt volledig willekeurig. De ene tuinder krijgt geen TWV’s, de ander krijgt er een paar onder voorwaarden en weer een ander krijgt het aantal dat hij aangevraagd heeft”, aldus Staudt. Ze vindt dat het UWV concreet moet kunnen aanwijzen waar er beschikbaar personeel is. ”En niet alleen naar uitzendbureaus wijzen.”

De advocate benadrukte dat het gaat om slechts 3 procent van de totale arbeidsplaatsen in de tuinbouw. ”Het UWV heeft al jaren moeite om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen. Dat moeten ze niet over de rug van de tuinder willen oplossen.” Ze vindt ook dat tuinders op basis van het vertrouwensbeginsel aansprak maken op de TWV’s, omdat ze deze de afgelopen tien jaar ook kregen.

Het UWV is van mening dat de tuinders die bezwaar maken niet voldoende moeite hebben gedaan om PGA te vinden. ”Wij hebben de indruk dat ze liever goedkopere Bulgaren en Roemenen hebben en ook met deze doelstelling de verplichte procedures om werknemers te krijgen doorlopen”, aldus advocaat Jean Paul Heinrich namens het UWV.

De bestuursrechter van de rechtbank van Den Haag doet binnen een week uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.