Home

Nieuws 189 x bekeken 1 reactie

Antibioticareductie van 50 procent onhaalbaar in 2013

Wageningen – Het antibioticagebruik in de veehouderij kan over twee jaar hooguit met 30 procent zijn verminderd. Een reductie van 50 procent, waar de sector voor tekende, is te optimistisch.

Dat zou blijken uit berekeningen van V-focus op basis van de ingeschatte diergezondheidssituatie in 2013 en de mogelijkheid voor alternatieven. V-focus werkte hierbij samen met een groep deskundigen.

Bij maximale inspanning zou slechts een reductie van dertig procent mogelijk zijn. Bij vleeskalveren en op zeugenbedrijven is een reductie van 30 procent te halen, in de rundveehouderij niet meer dan een reductie van 10 procent.

Wanneer de 50 procent reductie in 2013 niet is gehaald, raken dierenartsen hun apotheekrecht kwijt. Uit gesprekken van V-focus met deskundigen zou blijken dat dierenartsen een onevenredig groot aandeel hebben in de terugdringing van het antibioticagebruik.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Betuws bioboerke

    Ik vind deze ''deskundigen'' wel erg conservatief. Uitgaande van de huidige denkpatronen hebben ze misschien wel gelijk. Maar wordt het niet eens tijd dat we fundamenteel anders gaan kijken naar de gezondheid van onze koeien?

Of registreer je om te kunnen reageren.