Home

Nieuws 191 x bekeken

Afrikaanse varkenspest verspreidt zich over Rusland

Moskou – De Afrikaanse varkenspest verspreidt zich in Rusland. Volgens de veterinaire autoriteiten is de zeer besmettelijke ziekte inmiddels vastgesteld op vijf kleine varkensbedrijven in de regio Tver in Centraal-Rusland.

Begin deze maand werd Afrikaanse varkenspest geconstateerd op een bedrijf in Torzhok ten noordwesten van Moskou. De besmetting werd ontdekt bij routinecontroles op gestorven dieren van het bedrijf.

De hoogste veterinaire ambtenaar (chief veterinarian officer) in Rusland Nikolai Vlasov waarschuwt voor een snelle verspreiding, zei hij deze week tegen journalisten. De ziekte duikt vooral op op kleine varkensbedrijven en wordt ook verspreid via wilde zwijnen. Vlasov: ”We geven instructies om verspreiding van de ziekte tegen te gaan, maar die worden niet opgevolgd.”

In 2006 dook de ziekte voor het eerst op in buurland Georgië. Daarna heeft het zich verspreid over de regio. In 2007 werd Rusland voor het eerst besmet. De wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwde onlangs voor verdere verspreiding op het noordelijk halfrond als de autoriteiten de ziekte niet hard aanpakken.

De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor heeft een voorstel gedaan om Afrikaanse varkenspest uit te roeien. Dat zou 400 miljoen dollar kosten. Maar de overheid heeft er niet mee ingestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.