Home

Nieuws 219 x bekeken

’Afrikaanse varkenspest verder richting Europa’

Moskou – Volgens experts duurt het niet lang of het Afrikaanse varkenspestvirus breidt zich verder uit naar het hele Europese deel van Rusland.

Op het moment woedt het virus al in twintig regio’s in Rusland. Volgens experts van de Russische veterinaire veiligheidsbewakingsdienst Rosselkhoznadzor is de controle op varkensbedrijven, regels rondom transport en hygiëneregels niet verbeterd sinds de vorige uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Volgens de veterinaire dienst waren midden juni zo’n 162.000 dieren besmet in de regio’s waar het virus was aangetroffen. Sinds het begin van dit jaar, zijn ruim 17.000 varkens geruimd. Dit is 10 procent van de Russische varkensstapel.

De veterinaire dienst pleit daarom voor een betere aanpak van het virus om verdere schade te voorkomen. Volgens dierenartsen is de totale schade van de ziekte tot nu toe rond de 198 miljoen euro.

De oprukkende Afrikaanse varkenspest baart ook de Europese varkenshouderij zorgen. Tegen de ziekte is geen vaccin beschikbaar. De enige manier om de ziekte de baas te worden is via ruimingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.