Home

Nieuws 266 x bekeken

90 procent akkoord met voorstel Hof van Saksen

Nooitgedacht – Circa 90 procent van de beleggers in het vrijwel failliete bungalowpark Hof van Saksen zijn akkoord met een voorstel volgens welke ze 15 procent van hun inleg terugkrijgen.

De kans is groot dat het plan wordt doorgezet, aldus de belangenbehartiger van beleggers, de Stichting Hypo Notes A, B en C. Tot eind deze week kunnen beleggers nog voor akkoord tekenen, aldus de Stichting.

Het voorstel komt van de banken ABN Amro en Rabobank en de directie van Phanos, de eigenaar van Arkos Capital Group NV, waar Hof van Saksen onder valt. De 90 procent die akkoord is, tekent niet alleen voor 15 procent, maar ziet tevens voorgoed af van procedures tegen betrokken partijen.
Ongeveer vijftig boeren zijn niet akkoord met het voorstel. Ze hebben een ultimatum neergelegd bij LTO Noord. Zo’n 750 boeren investeerden in 2005 en 2006 in totaal 27 miljoen euro in het Hof van Saksen. Ze investeerden na bemiddeling door de rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, dat van Phanos 1,3 miljoen euro commissie ontving.

De vijftig boeren willen de 4 miljoen euro die ze gezamenlijk inlegden terug, aldus Den Hollander Advocaten uit Middelharnis. Indien LTO Noord niet akkoord gaat, stappen ze naar de rechter om de agrarische belangenorganisatie aan te klagen voor onrechtmatig handelen.

Eerder stelde onderzoeksbureau Deminor dat via een proces wellicht 20 procent van de inleg maar zeker niet veel meer kan worden teruggehaald. Wanneer de regeling doorgang vindt, geldt voor de vijftig boeren dat ze hun vorderingen en zekerheden verliezen. Het monopolie van de belangenbehartiging betreffende de obligaties ligt volgens de stukken bij de trustee.

De vijftig boeren moeten drie zaken bewijzen. Ten eerste moeten ze vastgesteld zien dat de belegging in Hof van Saksen destijds geen verantwoorde was. Ten tweede moet bewezen worden dat LTO Noord niet alleen het bungalowpark heeft gepromoot, maar ook een adviesfunctie heeft uitgevoerd. Tenslotte moet worden bewezen dat bij het adviseren de zorgplicht is verzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.