Home

Nieuws 173 x bekeken

Zeeuws-Vlamingen bepalen eigen waterpeil

Nieuw-Namen - In Oost-Zeeuws-Vlaanderen is een proef begonnen waarbij agrariërs zelf het waterpeil in de sloten kunnen bepalen.

In een akkerbouwgebied van meer dan 1.000 hectare zijn 42 stuwen geplaatst, waarmee de akkerbouwers zelf water in de sloten kunnen vasthouden om hiermee verdroging tegen te gaan. De boeren zijn zelf verantwoordelijk voor het waterpeil. "We gaan er vanuit dat ze in de winterperiode zelf de stuw open zetten om het water af te voeren, zodat ze in het voorjaar eerder op het land kunnen", zegt Denis Steijaert van Waterschap Scheldestromen. Boeren zijn niet verplicht om mee te doen in het gebied, maar vrijwel alle boeren doen mee.

Wanneer het een succes blijkt, zal het stuwenproject verder worden uitgebreid in de rest van Zeeland. De stuwen liggen alleen in de kleinere sloten, die direct langs de percelen liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.