Home

Nieuws 341 x bekeken

'Welzijnseis bij 300 nge arbitrair'

Doetinchem - De grens voor megastallen bij 300 nge is qua dierenwelzijn volstrekt arbitrait. Dat zegt diergedragswetenschapper Karel de Greef van Wageningen UR Liverstock Research.

"Wat betreft het varken maakt het niet uit of het in een stal ziet met 100, 1000 of 10.000 soortgenoten in een stal zit", zegt De Greef in een interview in weekblad Boerderij van deze week. "De kwaliteit van zijn leven wordt bepaald door het hok waarin hij zit. Op een heel groot bedrijf hoeft dan niet anders te zijn dan op een bedrijf van reguliere omvang."

De omvang van 300 nge (7.500 vleesvarkens, 1,200 zeugen of 250 melkkoeien) waarboven een stal een megastal zou zijn is, komt uit het rapport Megastallen in Beeld van Alterra. Hangende het maatschappelijkde debat over megastallen heeft staatssecretaris Henk Bleker van EL&I provincies gevraagd geen vergunningen fa te geven voor stallen groter dan 300 nge. De Stichting Wakker Dier aanvaardt de normering in die zin dat de organisatie er van uit gaat dat vanaf 300 nge altijd nog wel de weg terug mogelijk is naar een stal met uitloop.

Volgens de Greef echter zijn voor alle stalgroottes stallen te ontwerpen in verschillende gradaties van dierenwelzijn. "Zeg maar wat je wilt hebben. Als vrije uitloop een eis zou zijn, moeten we consensus vinden over het economisch model waarbinnen die uitloop past. Uitloop is een vorm, niet de beste, maar het kan. Maar het kost extra ruimte. Dan moet je als maatschappij verder niet zeugen over de grootte van het bouwblok."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.