Home

Nieuws 237 x bekeken

WUR brengt DNA van tomaat in kaart

Westmaas – Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) gaat samen met enkele zaadbedrijven en de Universiteit van Amsterdam het DNA van tomaten in kaart brengen. Dat project gaat 1 miljoen euro kosten en moet in 2012 zijn afgerond.

Dat kan grote voordelen hebben voor de veredeling, zei WUR-manager Piet Boonekamp vandaag in Westmaas op een bijeenkomst van Syngenta. ”Dan kun je veel gerichter zoeken naar genen die bijvoorbeeld de smaak of de kwaliteit van de tomaten verbeteren.”

Boonekamp noemt als voorbeeld de paarse tomaat die enkele jaren geleden is gekweekt. ”De paarse kleur ontstaat doordat de tomaat veel meer antioxidanten bevat. Het is bekend dat antioxidanten in de voeding leidt tot minder schade aan cellen bij mensen. Proeven tonen aan dat muizen die paarse tomaten krijgen met extra antioxidanten gemiddeld 20 procent langer leven dan muizen die gewone tomaten krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.