Home

Nieuws 207 x bekeken

WHO: nieuwe bacteriestam achter Ehec-infectie

Geneve - De Ehec-infecties in vooral het noorden van Duitsland worden veroorzaakt door een geheel nieuwe stam van de E.colibacterie. Dat heeft een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag gezegd.

Zij beklemtoonde dat de VN-organisatie nog wacht op meer informatie van laboratoria.
Wetenschappers van het Peking Instituut voor Genonderzoek in de Chinese stad Shenzhen hebben de genen van de stam die de infecties heeft veroorzaakt, onderzocht en zeggen dat sommige genen resistent zijn voor bepaalde antibiotica en dat de stam zeer giftig is.

De bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Inmiddels zijn in Duitsland en Zweden mensen aan de darmbacterie bezweken en zijn honderden mensen ziek geworden.

Het centrum voor preventie en beheersing van ziektes van de Europese Unie meldde donderdag dat laboratoriumonderzoek erop duidt dat de STEC-serogroep 0104:H4 (Stx2-positief, eae-negatief, hly-negatief, ESBL, aat, aggR, aap) de infecties veroorzaakt. Het in Stockholm gevestigde centrum benadrukt dat de bron van de besmettingen nog altijd niet is gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.