Home

Nieuws 204 x bekeken

Verkoopwinst land partner belast als TBS

Leeuwarden - De verkoopwinst op landbouwgrond wordt bij de partner van een landbouwer belast op grond van de TBS-regeling. Er is bij mevrouw geen sprake van ondernemingswinst.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Leeuwarden de volgende:

Een partner van een landbouwer koopt in 1999, samen met haar partner en C, ruim 23 hectare land in de gemeente Scheemda. Een derde deel daarvan komt toe aan haar. Vanaf 2001 rekent zij de grond tot haar vermogen van box 3. Zij stelt haar onverdeeld deel ter beschikking aan haar partner die IB-ondernemer is. In 2004 wordt ruim 7 hectare verkocht aan de gemeente. Het verschil tussen de waarde bij verkoop en de waarde op 1 januari 2001 is 108.985 euro. Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat de inspecteur de aldus gerealiseerde winst terecht als resultaat uit overige werkzaamheden bij mevrouw heeft belast. Zij gaat in hoger beroep.

Hof Leeuwarden oordeelt dat mevrouw haar vermogen rendabel heeft gemaakt door deze ter beschikking te stellen aan haar partner. De vraag of sprake is van het rendabel maken van vermogen op een wijze die normaal vermogensbeheer te buiten gaat omdat zij voorkennis zou hebben aangewend, is dus niet meer relevant. Zij claimt vergeefs IB-ondernemer te zijn en een herinvesteringsreserve te kunnen vormen. Het maakt niet uit dat de inspecteur in 1999 heeft goedgekeurd dat zij bij eventuele verkoop een vervangingsreserve zou kunnen vormen. Ze heeft namelijk ten onrechte de indruk gewekt dat zij IB-ondernemer was. Het beroep van haar is ook voor het overige ongegrond


Meer informatie: LJN: BQ6721, Gerechtshof Leeuwarden , BK 10/00275

Of registreer je om te kunnen reageren.