Home

Nieuws 172 x bekeken

VWA controleert uit voorzorg taugébedrijven

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt of taugébedrijven de hygiënemaatregelen goed naleven. Dat schrijft minister Edith Schippers (volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De extra inspecties zijn een voorzorgsmaatregel. Volgens Schippers staat nog niet vast of de bron van de Ehec-besmettingen ligt bij het Duitse kiemgroentenbedrijf, waar nu de verdenking op ligt. In de eerste 23 van de 40 monsters die zijn onderzocht, is de ziekmakende bacterie niet aangetroffen. Bovendien heeft het bedrijf geen producten naar Nederland geëxporteerd.

De Partij voor de Dieren wees er vorige week op dat het composteren of vergisten van mest kan leiden tot een extra risico op verspreiding. Volgens Schippers is dat niet het geval. Bij vergisting is de kans even groot, terwijl composteren door het gebruik van hoge temperaturen het risico juist verkleint.

Schippers vindt het vooralsnog niet nodig dat ziekenhuizen maatregelen treffen nieuwe om een hausse aan patiënten aan te kunnen. Gezien het huidige aantal besmettingen in Nederland is daar volgens haar geen aanleiding toe. Bovendien is het in geval van een crisis mogelijk de capaciteit van IC- en dialyse-afdelingen snel te vergroten.

Dinsdagmiddag is in Luxemburg een ingelaste vergadering van de Europese landbouwministers over Ehec begonnen. Zij spreken onder meer over de mogelijkheid tot compensatie voor getroffen groentetelers. Aan het einde van de dag wordt een besluit hierover verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.