Home

Nieuws 161 x bekeken

Twijfels over capaciteit VWA

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) beschikt mogelijk niet over voldoende capaciteit om een eventuele Ehec-uitbraak in Nederland effectief te bestrijden. Volgens staatssecretaris Henk Bleker geeft de crisis in Duitsland aanleiding zich hierop ’ernstig te beraden’.

Hij zei dat gisteren tijdens een debat met de Tweede Kamer. Een goed functionerende VWA is essentieel voor het vertrouwen in de veiligheid van voeding en daarmee ook het slagen van afspraken zoals die deze week met Rusland zijn gemaakt. ”Een VWA die zijn werk niet kan doen, dat is pas een kostenpost”, aldus Bleker.

De afgelopen jaren heeft de dienst juist flinke bezuinigingen voor de kiezen gehad. In het kader van een fusie van inspectiediensten werden vorig jaar 200 voltijdsbanen geschrapt. Onlangs maakte het ministerie van ELI bekend dat daar een nog onbekend aantal aan wordt toegevoegd. Dit terwijl de toenmalige hoogste ambtenaar van de VWA in 2008 al vond dat de dienst door geldgebrek niet in staat was al zijn taken uit te voeren.

De Kamer gaf tijdens het debat aan waardering te hebben voor de wijze waarop Bleker is opgekomen voor de belangen van de tuinbouw. Een aantal partijen vindt de steun van Brussel te mager, een mening die de staatssecretaris deelt. Het CDA wil dat Nederland een schadeclaim indient bij Duitsland. Bleker vindt dat ’niet kies’. Hij wil de Duitsers juist helpen en heeft daarom drie VWA-medewerkers ter beschikking gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.