Home

Nieuws 170 x bekeken

'Terreuraanslag met Ehec onwaarschijnlijk'

Berlijn – De binnenlandse veiligheidsautoriteiten in Duitsland wijzen speculaties over een relatie tussen terrorisme en de Ehec-epidemie af.

Volgens een perswoordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Berlijn zijn er tot dusver geen aanwijzingen dat de verspreiding van Ehec-bacteriën duiden op een bioterroristische aanslag, aldus de Noord-Duitse publieke omroep NDR. Op Duitse internetfora wordt druk gediscussieerd over de vraag in hoeverre de problemen het gevolg zijn van een terreurdaad.

Biologische-wapenexpert Jan van Aken, parlementslid voor Die Linke in de Bondsdag, zegt tegen de NDR dat hij een terreuraanslag ’buitengewoon onwaarschijnlijk” acht. ”Theoretisch is weliswaar alles mogelijk, maar in dit geval is het zo goed als uitgesloten. Het is veel te gecompliceerd om aan Ehec-bacteriën te komen. Terroristen moeten dan weten in welke laboratoria deze zich bevinden en welke bacterie-stammen gevaarlijk zijn, om maar een paar moeilijkheden te noemen. Bovendien zou de bacterie moeten worden vermenigvuldigd om er voldoende van te krijgen voor een aanslag.”

De zoektocht naar de bron van de besmetting heeft nog steeds niets opgeleverd. Commentatoren in sommige Duitse kranten geven blijk van hun kritiek op de vruchteloosheid van het onderzoek. Zij vragen zich waarom het zo moeilijk is om aan de hand van het eetpatroon van de besmette patiënten na te gaan in welk voedsel de bacterie voorkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.