Home

Nieuws 219 x bekeken 1 reactie

Telers vellen hard oordeel over PT

Van de telers en handelaren die de afgelopen twee weken de ondernemerspeiling invulden zegt 51 procent niet verder te willen met het Productschap Tuinbouw.

Het PT krijgt van de aangesloten ondernemers een 4,8. Twee jaar geleden was het rapportcijfer nog 5,2.

Per sector is de kritiek verschillend verdeeld. In de glasgroenteteelt zegt maar 30 procent nee tegen gezamenlijk blijven investeren via het PT. Het meest kritisch zijn de hoveniers met 74 procent nee. In het algemeen blijkt de handel vaker nee te zeggen dan de teelt en zijn kleine bedrijven negatiever over het PT dan grote bedrijven.

De totale respons op de peiling, die alle aangeslotenen online konden invullen was 14 procent. Volgens het uitvoerend bureau Blauw Research een voor dit type onderzoek hoog percentage, dat representativiteit waarborgt. Er volgt nog een verfijning van de resultaten, met name op de antwoorden over de activiteiten die het PT wel of niet zou moeten blijven uitvoeren. De duidelijkste antwoorden werden gegeven over de onderdelen plantgezondheid (ja, moet PT blijven doen) en promotie en marktonderzoek (nee, kan beter privaat).

”Het resultaat van de peiling is hard aangekomen bij het bestuur”, zegt voorzitter Bart Bruggeman. ”Vooral de slechte waardering van de manier waarop besluitvorming plaatsvindt is iets waar het PT absoluut een moderniseringsslag op moet maken.”

De uitgewerkte resultaten zullen naar de politiek worden gestuurd. Minister Kamp kan de peiling gebruiken als bouwsteen voor het kabinetsstandpunt over de schappen waar nu aan wordt gewerkt. Ook komen er eind van de zomer sectorbijeenkomsten om de resultaten verder te bespreken. In welke samenstelling de sectoren hun zegje mogen doen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    T Haegens

    Elk weldenkend mens zegt nee tegen deze bureaucratische parasieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.