Home

Nieuws 222 x bekeken

Stortregen van moties bij diergezondheidsdebat

Den Haag - Maar liefst 25 moties werden ingediend tijdens het voortgezet algemeen overleg over diergezondheid en antibioticagebruik in de veehouderij. De SP was met het indienen van zes moties de partij met de meeste moties, gevolgd door de Partij voor de Dieren met vier moties.

In de ingediende moties zat veel overlap. Meerder oppositiepartijen vragen om een ontkoppeling van het voorschrijven en verkopen van antibiotica door een dierenarts, of in ieder geval om te voorkomen dat dierenartsen geld verdienen aan de verkoop van antibiotica. De oppositiepartijen PvdA, SP en Groenlinks vragen in een motie om een verbod op het gebruik van derde- en vierde generatie cephalosporinen en fluoroquinolonen in de veehouderij. CDA en VVD willen het gebruik van deze soorten met minimaal 75 procent verminderen en het gebruik alleen toestaan als uit een gevoeligheidstest blijkt dat behandeling met andere antibiotica niet effectief is.

Minister Edith Schippers van volksgezondheid raadde de partijen aan de moties over het gebruik van de hoogwaardige antibiotica aan te houden. "We hebben de Gezondheidsraad gevraagd om een advies over een verbod op bepaalde types antibiotica in de veehouderij. Het is goed om dit advies eerst af te wachten." Het advies wordt deze zomer verwacht.

Bleker gaf in reactie op meerdere moties over verplichte deelname aan het registratiesysteem van antibioticagebruik en volledige beschikbaarheid van deze gegevens voor de overheid aan dat dit ondersteunend is aan zijn beleid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.