Home

Nieuws 206 x bekeken 4 reacties

Sovon: scholekster dreigt uit te sterven

Nijmegen – De scholekster is binnen afzienbare tijd praktisch uitgestorven in Nederland. Dat concludeert Sovon Vogelonderzoek uit onderzoek dat de afgelopen drie jaar is uitgevoerd.

Daarbij is gekeken naar alle leefgebieden van deze vogel: weilanden, kust en stadsgebieden. In de winter trekken alle scholeksters naar de Wadden of de Zeeuwse Delta. Op al deze plekken heeft de scholekster het moeilijk.

Uit het onderzoek dat er veel te weinig jongen groot worden en dat in de winter veel scholeksters voedselgebrek hebben. De huidige populatie is sterk vergrijsd. Scholeksters kunnen wel 40 jaar oud worden.

Vogelbescherming Nederland, opdrachtgever van het onderzoek, dringt aan op maatregelen voor behoud van de scholekster. Ze denkt aan een aparte status voor weidevogelgebieden en het aanleggen van mosselbanken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Blij dat er bij ons nog een paar broedt. Vrees wel dat wanneer het nest uit is de ongelijke strijd tegen de predatoren begint. Van dit welvaartsgevogelte is er wel een zeer grote populatie....

 • no-profile-image

  De scholekster is van oorsprong geen weidevogel maar heeft zich dus aan de landbouwcultuur aangepast
  En aanpassen kan hij heel goed ik heb er al eens een nest met kuikens zien uitkomen op het platte dak van een loods op een industrieterrein of een nest 5 meter naast een intensief gebruikte weegbrug op een vuilstortplaats

 • no-profile-image

  Bij ons broedde ook zo een leuk nestje, tot dat reintje langs kwam !!!

 • no-profile-image

  of grote kokmeeuwen,die lusten ze ook en nemen ook meteen de kieviet kuikens maar mee. zelf gezien!!

Of registreer je om te kunnen reageren.