Home

Nieuws 221 x bekeken

Sectoren varkens en vleeskuikens teren in

Den Haag – Varkenshouders hebben in 2010 gemiddeld genomen opnieuw een slecht jaar beleefd. Het inkomen uit bedrijf kwam net uit op 1.000 euro, maar om door te draaien moesten ze 23.000 euro (per arbeidsjaareenheid) op de reserves interen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht dat het LEI heeft opgesteld. Het is het vierde jaar achtereen dat wordt ingeteerd.

Fokvarkenshouders gingen er het sterkst in inkomen op achteruit. Door een 10 procent lagere biggenprijs ging hun gemiddelde inkomen er met 40.000 euro op achteruit. Gevolg was dat ze 35.000 euro per bedrijf inteerden. Toch was hun inkomen met 6.000 euro per bedrijf beter dan dat van de vleesvarkensbedrijven en de gesloten varkensbedrijven. De laatste categorie had vorig jaar zelfs een licht negatief inkomen. De varkenshouderij kampte met lagere opbrengsten en hogere voer- en mestafzetkosten.

In de pluimveehouderij liepen de inkomens ook fors terug, maar dat betrof een teruggang ten opzichte van een recordjaar in 2009. Zo gingen leghennenhouders er vorig jaar gemiddeld 129.000 euro in inkomen op achteruit. Toch resteerde nog een inkomen van 65.000 euro.

Vleeskuikenbedrijven verdienden 44.000 euro minder, maar hielden nog een inkomen over van 20.000 euro. Toch teren de vleeskuikenhouders licht in op hun vermogen.

Vleeskalverbedrijven deden het ietsje beter dan in 2009. Hun bedrijfsinkomen steeg met 5.000 euro naar gemiddeld 40.000 euro per bedrijf. Oorzaak was een licht verbeterde rentabiliteit van de sector en een hogere contractvergoeding voor de kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.