Home

Nieuws 216 x bekeken

Schippers: gezondheidseffect stallen niet los zien van andere gezondheidsrisico’s

Den Haag – De onderzochte mogelijke risico’s van intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden kan niet los gezien worden van andere gezondheidsrisico’s die mensen dagelijks kunnen lopen, zoals het wonen bij een snelweg of in de stad. Dat zegt minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op het onderzoek van IRAS van de Universiteit Utrecht over de gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij.

Schippers zegt dat het onderzoek wereldwijd het eerste onderzoek is naar de gezondheidseffecten van fijnstofuitstoot van intensieve veehouderij. ”Daarmee zijn ook de bevindingen en interpretaties nieuw en uniek. Daardoor kunnen de resultaten, ondanks de hoge kwaliteit van het onderzoek, niet met al te grote stelligheid als absolute waarheden beschouwd worden”, schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit het onderzoek blijkt dat er in de directe omgeving van intensieve veehouderijbedrijven minder Astma voorkomt, maar dat astmapatiënten in deze gebieden wel meer last hebben van infecties aan de bovenste luchtwegen. Astma komt wel vaker voor in de omgeving van nertsenhouderijen, terwijl er bij geitenbedrijven en pluimveebedrijven vaker longontsteking voorkomt. Q-koorts speelt hierbij mogelijk een belangrijke rol, mede omdat het onderzoek tijdens de Q-koortsuitbraak plaatsvond. In het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat er een specifiek verband is tussen bepaalde ziekten en de nu bestaande megastallen.

Minister Schippers wil, op aanbeveling van de onderzoekers, de Gezondheidsraad vragen een beoordelingskader te maken voor ziektekiemen die via fijnstof uit veebedrijven vrijkomen. Hierbij wordt ook gekeken of het huidige beleid van beperking van de uitstoot van fijnstof uit de veehouderij, in het Nationaal Samenwekringsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) voldoende is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.