Home

Nieuws 175 x bekeken

'Relatie tussen gezondheid en stal niet aangetoond'

Utrecht – Onderzoekers hebben geen aantoonbare relatie gevonden tussen intensieve veebedrijven en gezondheidsklachten van omwonenden. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Het Institute for Risk Assessment Sciences, onderzoeksinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken de relatie tussen de gezondheid van mensen en de aanwezigheid van stallen in de omgeving.

In een in februari gepubliceerde tussenrapportage werd al geduid op het ontbreken van een relatie. Toen melden de onderzoekers dat het er op leek dat mensen in de buurt van intensieve veehouderij minder luchtwegklachten hadden dan mensen uit een controlegroep. Maar die constatering moest met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, omdat de controlegroep ook (deels) in veehouderijgebieden gehuisvest was. Er werd toen wel een mogelijke relatie gezien tussen longontsteking en de aanwezigheid van veehouderijen in de omgeving. Een verklaring daarvoor zou de Q-koorts kunnen zijn, aldus de onderzoekers in januari.

De betrokken onderzoeksinstituten doen nu geen mededelingen over het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.