Home

Nieuws 206 x bekeken

Prijzen groenten naar absolute dieptepunten

Doetinchem – Prijzen voor komkommer en sla zijn deze week met ruim 90 procent gedaald. De prijzen voor tomaat zijn ruim gehalveerd. Paprika noteert een derde lager.

Dat melden diverse afzetpartijen. De oorzaak ligt bij de uitbraak van een dodelijke variant van E.coli, Ehec, die de export op Duitsland zo goed als stil heeft gelegd.

Absolute prijsniveaus willen bedrijven niet noemen. In Nederland leidt de groentesector vermoedelijk meer dan 30 miljoen euro. In België, waar de glasgroentenproductie aanzienlijk kleiner is, wordt de schade voor telers beraamd op 3 tot 3,5 miljoen euro. Het overgrote deel van de glasgroenten wordt geteeld in Vlaanderen.

Vorige week werd voor losse tomaten circa 30 cent per kilo betaald in Nederland en België. Voor rode paprika werd rond de 1,30 per kilo betaald. Voor komkommers werd circa 20 cent (voor 40-ers) betaald. Volgens een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw is ook de prijs voor sla tot vrijwel 0 gereduceerd, terwijl ijsbergsla tientallen procenten inleverde.

Bram Kruijning, directeur accountancy bij Acco AVM in Arnhem, roept in een op persoonlijke titel geschreven betoog burgers op de telers van groenten te steunen. ”om het leed enigszins te verzachten roep ik alle Nederlandse huishoudens op elke week 2 komkommers te kopen voor 2 euro. Een kleine opoffering, lijkt me.”

Als vijf van de 7 miljoen huishoudens die Nederland telt dat daadwerkelijk doen, wordt de komkommersector wekelijks met 10 miljoen euro ondersteund. Ook andere sectoren kunnen op deze wijze worden geholpen, aldus Kruijning.

Of registreer je om te kunnen reageren.