Home

Nieuws 168 x bekeken

PT: drama is compleet

Den Haag - Het Russische importverbod voor verse groenten uit de Europese Unie maakt het drama voor Nederlandse telers compleet. Dat stelde een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw (PT).

"Rusland is na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onze derde belangrijkste afzetmarkt. Voor komkommers en sla waren de prijzen al vrijwel nul, die van paprika en tomaten zullen nu ook verder instorten. Onze producten zijn volledig schoon en veilig om te eten'', aldus de zegsman, die het verbod "volstrekt onnodig'' noemde. "We zullen met de Nederlandse en Europese overheden gaan proberen de Russen op andere gedachten te brengen.''

Rusland verbood donderdagochtend de invoer van groenten uit alle EU-landen naar aanleiding van de Ehec-uitbraak. In Duitsland zijn nu 16 doden gevallen door de bacterie, in Zweden 1. Honderden mensen zijn ziek geworden. Het is nog steeds niet duidelijk waar de besmetting vandaan komt.

De Europese Commissie noemde het importverbod 'disproportioneel'. Volgens de woordvoerder van eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) zal het dagelijks bestuur van de EU Moskou om opheldering vragen. Europa voert jaarlijks voor 600 miljoen euro aan verse groenten uit naar Rusland, aldus de woordvoerder.

Ehec is niet aangetroffen op Spaanse komkommers, zei de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero donderdag. Eerder bleek al dat Nederlandse komkommers 'schoon' waren. Zapatero meldde dat Spanje bij de EU om compensatie zal vragen voor de foutieve beschuldiging aan het adres van Madrid. Duitsland stelde kort na de uitbraak dat de bacterie op Spaanse komkommers het land was binnengekomen. Daarop stortte de komkommerhandel in, ook die in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.