Home

Nieuws 217 x bekeken

Overleg ELI over behoud interventie in GMO

Zoetermeer – Het ministerie van ELI heeft interventie als Ehec-crisismaatregel mogelijk gemaakt, maar het is niet zeker dat interventie ook in de nieuwe GMO-vertaling blijft bestaan.

Dat blijkt uit een voortgangsverslag van afdeling medebewind van het Productschap Tuinbouw over wijziging van de nationale strategie voor GMO. Daarin wordt bepaald hoe een land de Europese GMO-regeling uitvoert. Nederland had interventie niet opgenomen in de nationale GMO-strategie.

De sector zal in overleg met ELI praten over vervolg van de regeling voor de tuinbouw. De afgelopen jaren is meer steun ontstaan voor het opnieuw opnemen van de crisismaatregel, maar in de bestaande nationale strategie werd het vooralsnog niet opgenomen.

Uit het voortgangsverslag blijkt verder dat de nieuwe nationale strategie wordt voorgelegd aan de sectorcommissie groente en fruit van het Productschap Tuinbouw, bestaande uit handel en teelt. Het ministerie van ELI stelt de strategie vast, in ieder geval voor 1 januari 2012.

DPA, koepel voor afzetorganisaties, is voorstander van een (beperkte) interventieregeling voor de leden, maar kon niet op het voortgangsverslag reageren. Het Productschap Tuinbouw (PT) meldt dat nog altijd product uit de markt wordt gehaald door de Ehec-crisis. Het is de verwachting dat het geld uit het noodfonds van de Europese Commissie bestaande GMO-budgetten zullen aanvullen hiervoor. Nu kan ook product van vrije telers opgekocht worden. De eerste interventieronde was voor telers van een GMO-erkende telersvereniging.

Of registreer je om te kunnen reageren.