Home

Nieuws 160 x bekeken

Oppositie valt over LTO-persbericht gezondheidseffecten stallen

Den Haag – Oppositiepartijen hebben grote moeite met het persbericht van LTO Nederland over het onderzoek naar de gevolgen van veehouderij op de volksgezondheid. Dat blijkt tijdens het spoeddebat over het IRAS-rapport in de Tweede Kamer.

Met name SP-kamerlid van Henk van Gerven en Marianne Thieme van de Partij van de Dieren vinden het niet kunnen dat LTO in haar persbericht meldt dat er geen relatie is tussen veehouderij en gezondheidsrisico’s voor omwonenden en dat er daarmee geen argumenten zijn om bedrijfsontwikkeling in de intensieve veehouderij af te remmen. ”Daarmee ontkent LTO dat er een probleem is, terwijl juist deze sector verantwoordelijk is voor de volksgezondheidsrisico’s”, zegt Thieme.

Van Gerven benadrukt dat de uitingen van LTO in strijd zijn met de resultaten van het onderzoek dat er nu ligt. ”Het geeft wel degelijk aanleiding om even pas op de plaats te maken en nader onderzoek te doen. Als dat de conclusie is, kun je toch niet zoals LTO zeggen verder te gaan op de oude voet en wel te zien wat er uit toekomstige onderzoeken komt? Dat is toch geen standpunt waarbij de volksgezondheid centraal staat”, vindt Van Gerven.

PVV, CDA en VVD wijzen de kritieken die de partijen hebben op het standpunt van LTO van de hand. Ze benadrukken dat zij niet over de uitingen van LTO gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.