Home

Nieuws 204 x bekeken

Ook Britse telers lijden veel schade

Londen – Ook Britse telers van komkommers, tomaten en sla hebben de afgelopen weken veel producten moeten vernietigen.

De schade is inmiddels opgelopen tot rond de drie miljoen maar dat bedrag wordt elke dag hoger, benadrukt voorzitter Sarah Pettitt van de sectie tuinbouw en aardappelen binnen de National Farmers Union.

Volgens Pettitt heeft zich op de groothandelsmarkten ’een nog nooit vertoonde prijsval voorgedaan.’ Dat komt vooral doordat grote partijen komkommers, sla en tomaten uit andere EU-landen de Britse markt hebben overstroomd. ”Sommige telers beginnen zich af te vragen hoe lang zich dit nog kunnen volhouden.”

Pettitt wil ’dat de regering zich duidelijk bewust is van de omvang van de gevolgen voor Britse telers en er ook voor zorgt dat we een eerlijk deel van de door de EU toegezegde schadevergoeding krijgen toegewezen.’ De NFU is momenteel in gesprek met het plattelandsministerie Defra en het bureau voor de toeslagrechten RPA over de praktische uitwerking van de compensatieregelingen. ”In de tussentijd is onze boodschap aan de consument om vooral Brits product te kopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.