Home

Nieuws 397 x bekeken

Ondergrondse mestleidingen toegestaan

Venlo – Vanaf 1 oktober 2011 mag dierlijke mest ook in ondergrondse leidingen tussen bedrijven worden vervoerd.

Staatssecretaris Bleker van ELI heeft deze week ingestemd met een wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet, waarin staat dat het niet is toegestaan dierlijke mest via een mestleiding tussen twee bedrijven te transporteren.

Door een tweejarige lobby door de ondernemers van Nieuw Gemengd Bedrijf uit Limburg (ondersteund door Knowhouse) en een groep veehouders op Schiermonnikoog wordt de Meststoffenwet nu aangepast. Zij zijn in overleg geraakt met het ministerie doordat zij toestemming wilden krijgen voor het gebruik van een ondergrondse mestleiding van twee kilometer lengte voor het transport van dierlijke mest van het varkensbedrijf van Nieuw Gemengd Bedrijf naar de Bio Energiecentrale Maashorst. De wijziging wordt 1 oktober 2011 van kracht.

Nieuw Gemengd Bedrijf is het eerste proefproject voor een agropark met intensieve veehouderij in Nederland en zal worden gebouwd in het Landbouwontwikkelingsgebied Witveldweg in Horst aan de Maas (Limburg). Het duurzaam hergebruiken van reststromen is een van de doelstellingen van Nieuw Gemengd Bedrijf. Door het gebruik van een ondergrondse mestleiding tussen een veehouderijbedrijf en een biogasinstallatie is geen mestvervoer meer nodig over de vaak kleine plattelandswegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.