Home

Nieuws 273 x bekeken

Nieuwe rekenmethode voor meer rendabele kas

Wageningen - Op Wageningen UR is een nieuwe methode ontwikkeld om de bouw van kassen te optimaliseren.

De rekenmethode is ontwikkeld door Bram Vanthoor die vandaag promoveert aan WUR. Via de rekenmethode kunnen kassen worden ontworpen die beter zijn afgestemd op lokale omstandigheden. De methode is getoetst voor Nederland en Spanje. Volgens WUR zijn er diverse soorten kassen, zoals boogkassen, parral-kassen, Venlo-kassen en breedkappers.

"Bij het ontwerp van een kas moet bovendien worden gekozen tussen een groot aantal verschillende constructie-elementen, zoals kasdekmaterialen, verwarming- of koelsysteem. Voor welk type kas een teler kiest en hoe de kas wordt uitgevoerd, hangt af van lokale omstandigheden als het buitenklimaat, economische factoren, wetgeving, sociale omstandigheden en de aanwezigheid van bronnen zoals water, energie en CO2." De nieuwe rekenmethode gaat uit van die lokale omstandigheden, stelt WUR. "Daardoor wordt een kas ontwikkeld die het maximale financiële resultaat oplevert. De methode is in eerste instantie ontwikkeld voor tomaat. Aanpassing voor andere gewassen is mogelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.